Hruškový cheesecake so slaným karamelom

dokonalý jesenný dezert

  • na tortovú formu s priemerom 23cm:
  • 230 g sušienok (Fibre biscuits sugar free)
  • 70 g masla
  • zavárané hrušky aj so šťavou hmotnosť 425mg (1 konzerva)
  • 500 g mascarpone
  • 1 kyslá smotana
  • cukor/stévia podľa chuti
  • stužovač šľahačky
  • vegánsky kokosový krém slaný karamel
  • na karamel:
  • 200 g kokosového cukru
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 50 ml Karpatské brandy Matyšák
  • Hrušky:
  • 4 ks čerstvé hrušky
  • 500 ml vody
  • 2 sáčky čierneho čaju
  • 8 ks klinčekov
  • 2ks celá škorica
  • 50 ml Karpatské brandy Matyšák
  • Agava vegánsky kokosový krém slaný karamel 200g
  • mandle lúpané pražené na ozdobu
  • wafle hruška jablko na ozdobu

Najskôr si pripravíme korpus. Sušienky rozdrvíme na jemno a pridáme zmäknuté maslo. Poriadne premiešame a natlačíme na dno a boky tortovej formy. Vložíme do rúry a pečieme pri 180 stupňoch cca 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme hrušky na ozdobu. Čerstvé hrušky umyjeme, ošúpeme a celé vložíme do vody, do ktorej pridáme 2 sáčky čierneho čaju, klinčeky škoricu a Karpatské brandy. Privedieme k varu, sáčky s čajom vyberieme, stíšime plameň a spolu varíme cca 40 minút, pokým hrušky nezmäknú. Hrušky môžeme nechať odpočívať v čaji až do zdobenia. Ďalej si pripravíme krémovú plnku zo zaváraných hrušiek, mascarpone, kyslej smotany a cukru. Hrušky zlejeme zo šťavy, rozmixujeme na kašu, pridáme mascarpone, kyslú smotanu, vanilkový cukor a cukor/stéviu podľa chuti. Môžme použiť aj stužovač šľahačky, aby nám krém ostal pekne tuhý. Ja som pridala po lyžičkách aj vegánskeho kokosového krému slaný karamel (môže sa vynechať).
Ako posledné si pripravíme Karamel. Kokosový cukor necháme skaramelizovať v kastróliku a pridáme smotanu na šľahanie, spolu miešame, pokým sa cukor celkom neroztopí, nakoniec prilejeme Karpatské brandy a odstavíme. Na vychladnutý korpus nanesieme tenkú vrstvu vegánskeho kokosového krému slaný karamel (alebo si ho doma vyrobíme) a zmes z mascarpone a hrušiek. Pripraveným karamelom s brandy, polejeme povrch torty a dozdobíme podľa fantázie sekanými praženými mandľami a voňavými varenými hruškami. Cheesecake dáme stuhnúť do chladničky najlepšie cez noc. Na druhý deň servírujeme. Verím, že si pochutíte:)

Množstvo

12 porcií

Čas prípravy

60 minút

Náročnosť

Stredná

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *