Opekaná čierna ryža s tempehom tamari

CHUTNÁ VEGETARIÁNSKA PRAŽENÁ RYŽA

  • 1 tempeh tamari dostať kúpiť v obchodoch so zdravou výživou
  • 1 menšia brokolica
  • 2 menšie mrkvy
  • 4 hlávky šampiňónov
  • cesnak mletý/2 strúčiky cesnaku
  • 200 g čierna ryža natural
  • soľ
  • olivový olej
  • 150 g zelený hrášok mrazený/ zelené edamame sójové bôby
  • na omáčku:
  • 2 PL tmavej (svetlej) sójovej omáčky
  • 2 PL mirinu dostať kúpiť aj v tescu v ázijskom oddelení
  • 2 PL ustricovej omáčky dostať kúpiť v ázijských potravinách
  • 1 CL sezamového oleja
  • chilli lupienky

Najskôr si dáme uvariť čiernu ryžu v mierne slanej vode. Varí sa približne 25 minút. Pokiaľ nemáte čiernu ryžu, použite bielu basmati ryžu, tá sa vám pekne uvarí a udrží si svoj tvar, tú stačí variť 16 minút. Nerozvarí sa a to je v tomto recepte dôležité. Pokiaľ sa nám ryža varí, pripravíme si omáčku zo sójovej omáčky, mirinu, sezamového oleja, ustricovej omáčky a chilli lupienkov, všetko spolu zmiešame a odložíme bokom. Tempeh nakrájame na kocky, zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vo woku si na lyžici olivového oleja opečieme cesnak, pridáme na kocky nakrájaný tempeh tamari, na plátky nakrájané šampiňóny, mrkvu a narýchlo opražíme, potom pridáme na kúsky natrhanú brokolicu, 1-2 PL z omáčky, zamiešame a jemne podusíme. Celé to trvá niekoľko minút, snažíme sa aby zeleninka ostala chrumkavá, taká akurát. Chrumkavú zeleninku z woku preložíme. Vo woku opäť na lyžici olivového oleja opekáme ryžu, postupne pridávame omáčku, 2 PL. Nakoniec k ryži primiešame chrumkavú zeleninu s tempehom a na záver pridáme zelený hrášok, alebo zelené edamame sójové bôby, ktoré nám pekne oživia celkový efekt. Necháme prikryté na teplej platni ešte 2-3 minútky. Na tanieri potom servírujeme opekanú ryžu spolu s omáčkou v mištičke. Pri jedle si môžeme dochutiť ryžu priamo z nej. Takto pripravené jedlo bude vyzerať a chutiť úžasne. Do SJ započítavame množstvo ryže. 40 g – 1 SJ. Sójovej omáčky je tam použitej málo, tú do SJ započítavať nemusíme. Dobrú chuť.)

Množstvo

3 – 4 porcie

Čas prípravy

35 minút

Náročnosť

Stredná

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *