- 200g hladkej špaldovej múky
- 1 vajce
- 100g roztopené maslo
- strúhaná citrónová kôra
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku bez fosfátov
- 2-3 PL stévia s erythritolom/kokosový cukor
- štipka soli
- 3 PL vlažnej vody
- 2PL drvených ľanových semienok
- mletý mak
- mlieko
- stévia s erythritolom
- strúhaná citrónová kôra bio/Lemon olej Doterra
- mleté orechy
- mlieko
- stévia s erythritolom
- strúhaná citrónová kôra bio/Lemon olej Doterra
- slivkový lekvár Hamé
- pekan orechy a granátové jablko na ozdobu

Čo tak vyskúšať miesto zdĺhavej prípravy vianočného štedráku, štedrú galetku? Ušetríme čas a na chuti nič nestratíme. Vyskúšate? Z tohto receptu nám vyjdu 2ks galetiek. Najskôr si múku preosejeme cez sitko, pridáme kypriaci prášok bez fosfátov, 1 žĺtok, cukor/stéviu, roztopené maslo, strúhanú citrónovú kôru, drvené ľanové semienka, vlažnú vodu a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 2 rovnaké časti a necháme odpočinúť. Medzitým si pripravíme makovú a orechovú plnku, Mak pomelieme, v kastróliku s trochou mlieka, cukru a strúhanej citrónovej kôry povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Tak isto uvaríme aj orechovú plnku, orechy pomelieme v kastróliku s trochou mlieka, cukru a strúhanej citrónovej kôry povaríme za stáleho miešania, odstavíme a tiež necháme vychladnúť. Medzitým si obe cestá rozvaľkáme do tavru kruhu na podložke vyloženej papierom na pečenie, každý zvlášť. Postupne nanášame v tenkých vrstvách makovú plnku, slivkový lekvár, orechovú plnku a nakoniec tvaroh. Druhú galetku plníme tak, že vrstvy vymeníme. Na spodok nanesieme makovú plnku, potom lekvár, tvarohovú plnku a orechovú plnku. Okraje galetiek zahneme smerom dovnútra. Jemne zatlačíme. Okraje potrieme vaječným bielkom a obložíme pekan orechami. Dáme piecť do rúry pri 180-200 stupňoch na približne 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť, posypeme mletým cukrom/stéviou a ozdobíme zrniečkami granátového jablka. Čo dodá galetke sviežu šťavnatú chuť. Dozdobíme perníčkami a podávame s kávou, alebo horúcou čokoládou.) Dobrú chuť.) Vhodné aj pre diabetikov.
Posledné komentáre