Luxusná gaštanová roláda

  • 4 vajíčka
  • 3PL hladkej špaldovej múky
  • 1/2 bal. kypriaceho prášku na pečenie bez fosfátov
  • 4PL vlažnej vody
  • 30g horkého kakaového prášku
  • 3-4PL práškového cukru/stévie
  • 1 gaštanové pyré
  • 1 mascarpone
  • 4PL bieleho jogurtu gréckeho typu
  • práškový cukor/stévia na dochutenie
  • 2PL karpatské brandy KBŠ (môže sa vynechať)
  • 80g horká čokoláda 70-85%
  • trošku masla/kokosové oleja
  • 70g rastlinné mlieko
  • 1-2CL med podľa chuti

Keď sa chuť snúbi s vôňou, alebo luxusná gaštanová roláda. Ľahká, mäkkučká, extra čokoládová chuť doplnená o jemný gaštanový krém s jemnou dochuťou brandy. Rozplýva sa na jazyku, takto by som definovala tento zázrak a preto ho radím medzi naše obľúbené vianočné de luxe koláčiky. Tak poďme si ho spolu pripraviť. Najskôr si pripravíme roládu. Klasické piškótové kakaové cesto. Vajíčka rozbijeme, oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Odložíme bokom. Ku žĺtkom pridáme práškový cukor/mletú stéviu s erythitolom a vyšľaháme do peny približne 3minúty. Postupne pridávame vlažnú vodu, horké kakao, kypriaci prášok s múkou a stále miešame. Do tejto zmesi postupne pridávame sneh z bielkov a zľahka zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme ho na hrúbku cca 0,5cm a dáme upiecť do rúry pri 180st. na 16 minút. Po upečení cesto s papierom zrolujeme do rolky a takto necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme gaštanovú plnku. Mascarpone vymiešame s bielym jogurtom, pridáme nastrúhané gaštanové pyré, viac ako polovicu, (kúsok si necháme na záverečné zdobenie), zamiešame a jemne dosladíme práškovým cukrom/stéviou. Na záver pridáme 2 PL karpatského brandy a zamiešame. ( alkohol môžeme samozrejme vynechať). Vychladnuté cesto roztiahneme, nanesieme gaštanovú plnku a opatrne rovnomerne zrolujeme do rolky. Dáme do chladničky ztuhnúť. Nakoniec si pripravíme čokoládovú ganache, Horkú čokoládu opatrne roztopíme (vodný kúpeľ/mikrovlnka). Postupne pridávame rastlinné mlieko, ja som použila mandľové s vanilkou a dosladíme medom, miešame až pokým nám nevznikne krásna hladká čokoládová hmota, ktorú potom nanesieme po stranách a po povrchu rolády. Nakoniec dozdobíme zvyškom strúhaného gaštanového pyré a hoblinkami horkej čokolády. Dáme stuhnúť, nakrájame a podávame. Verím, že si ho spolu s nami obľúbite:) Dobrú chuť.

Details

Množstvo

1 roláda približne 17kúskov

Prep time
Čas prípravy

60 minút

Calories

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *