Deň vopred si pripravíme parížsky krém – zo smotany na šľahanie, horkej čokolády a kryštálovej stévie. Smotanu dáme variť do hrnca, postupne pridávame nalámanú horkú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda neroztopí. Podľa chuti dosladíme 2-3 PL stévie. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom ju preložíme do chladničky a až na druhý deň vyšľaháme do krému. […]
Mesiac: marec 2019
Čokoládová tortička s tekutým srdcom
Vajíčka so stéviou vyšľaháme do peny. Horkú čokoládu nalámeme na kocky a spolu s kokosovým olejom roztopíme. Vychladnutú no ešte tekutú čokoládu pomaly prilievame k vajíčkam a miešame, kým sa hmoty neprepoja. Nakoniec pridáme kypriaci prášok s múkou a zamiešame. Čokoládové cesto nalejeme do formičiek a pečieme 12 minút pri teplote 180 st. Ešte teplé […]
Pečená treska s parmezánovým špenátom
Tresku umyjeme, osušíme a jemne osolíme. Poukladáme do keramického pekáča, obložíme kúskami ghee masla, jemne pokvapkáme citrónovou šťavou a prikryté pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút. Potom odokryjeme a dopekáme ďaľších 5 minút. Meditým si na panvici rozpustíme 1 ČL ghee masla, pridáme na plátky nakrájané strúčiky cesnaku, prepláchnutý baby špenát, štipku soli a […]
Miso udon s tofu a wakame
Do hrnca nalejeme 2 l zeleninového vývaru, pridáme doň na asi 1 cm pásiky nakrájanú mrkvu a varíme do zmäknutia cca 8 minút. Medzitým si do malej misky namočíme riasu wakame, aby nám zmäkla. Miso pastu a 1 ČL sójovej omáčky primiešame do polievky a aj vopred namočenú riasu wakame. Celé zamiešame. Na záver pridáme […]
Ryžové rezance s opekanou brokolicou, sušenou paradajkou a tekvicovými semienkami
Brokolicu umyjeme a rozoberieme na ružičky. V osolenej vode krátko povaríme. Scedíme, posypeme tymiánom, obalíme v rozšľahanom vajíčku a zo všetkých strán opečieme do zlatista. Pred koncom opekania pridáme plátky syra a necháme nech sa peknev teple roztečú. Medzitým si uvaríme ryžové rezance v mierne osolenej vode cca 5 minút. Scedíme a prepláchneme studenou vodou. […]
Pad thai s krevetami
Na ghee masle/oliv. oleji si opečieme krevety do ružova. Počas pečenia jemne osolíme, pridáme pečený cesnak ,rybaciu omáčku a citrónovú šťavu. Preložíme. Na ghee masle/olivovom oleji si pripravíme praženičku z 1 vajíčka, pridáme sušené krevety, fazuľové klíčky, štipku chilli, uvarené ryžové rezance, pad thai omáčku, krevety a nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Neustále miešame. Dochutíme troškou […]
Šošovicové kari s quinoou a opekaným tempehom
Quinou dáme variť do mierne osolenej vody na 20 minút, podobne ako ryžu. Medzitým si očistíme cibuľu a cesnak, nakrájame nadrobno a dáme opiecť do hrnca na ghee masle/ oliv.oleji. Potom pridáme ošúpané a na kúsky nakrájané paradajky, premytú šošovicu, kari, kurkumu, chili, soľ a podusíme. Podlejeme troškou vody a varíme do zmäknutia cca 15 […]
Opekaný losos s hráškovo -mätovým pyré
Hrášok dáme variť do mierne osolenej vody na 5 minút. Medzitým si očistíme jednu žltú a jednu fialovú mrkvu, nakrájame na kolieska, alebo nastrúhame škrabkou. Osolíme a narýchlo opečieme na ghee masle/oliv.oleji. Uvarený hrášok zlejeme z vody, pridáme čerstvé lístky mäty a špenátu, prilejeme smotanu a rozmixujeme do hladka na kašu. Podľa chuti osolíme. Čerstvého […]
Tuniakový šalát s bulgurom a quinoou
Bulgur s bielou quinoou premyjeme a dáme variť do slanej vody na 20 minút, podobne ako ryžu. Medzitým si otvoríme konzervu tuniaka, kukurice, fazule a cíceru. Po uvarení necháme bulgur a quinoou trošku vychladnúť, pridáme tuniaka aj s olejom, fazuľu, kukuricu, cícer a nasucho opečené tekvicové semienka. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou, ozdobíme nasekanou pažítkou, […]
Batátový burger
Batáty umyjeme, osolíme a dáme piecť do rúry pri teplote 180 stupňov na 40 minút. Medzitým si na olivovom oleji/ghee masle opečieme šošovicové burgre, ktoré si pripravíme z uvarenej červenej šošovice a mrkvy, pridaním ovsených vločiek, cesnaku, soli, kurkumy, kari a vajíčka. Na zahustenie môžeme použiť strúhanku. Z avokáda, cesnaku, kari kurkumy, soli a citrónovej […]