Uvarenú cviklu na jemno postrúhame, postrúhané údené tofu, vegan syr napr. violife, ovsené vločky a nasucho opražené slnečnicové semienka. Osolíme a pridáme čerstvý tymián. Zamiešame a z pripravenej hmoty tvarujeme karbonátky, ktoré opekáme na troške oliv. oleja z oboch strán do zlatista. Podávame ochutené vegan majonézou a čerstvou zeleninou, prípadne opekanými zemiakmi. Zaujímavo chutí aj verzia s kozím syrom.
Mesiac: február 2019
Pistáciové cookies
Banány ošúpeme a vidličkou popučíme na kašu. Pridáme arašidové maslo, kakaový prášok, nakrájané mäkké ďatle, sirup a zamiešame. Nakoniec pridáme ovsené vločky a opäť zamiešame. Pomocou 2 lyžičiek vytvárame na silikónovej podložke kopčeky, ktoré dozdobíme nasekanými pistáciami. Pečieme v rúre na 180st cca 22 minút. Hodia sa na raňajky, ale aj na svačinku. Ako obmenu […]
Sushi – nigiri sushi s omeletou
Sushi ryžu v miske s vodou niekoľkokrát opatrne premyjeme. Zlejeme do sita a vložíme do hrnca so 135 ml vody. Necháme ju zovrieť a potom varíme na miernom plameni 15 minút. Hrniec odstavíme z ohňa a ryžu necháme prikrytú pod pokrievkou. Medzitým si pripravíme octovú zmes z ryžového octu, cukru a štipky soli, ktorú si […]
Banánovo-kokosové lievančeky
Banány ošúpeme a vidličkou rozpučíme na kašu. Pridáme múku vymiešanú s kypriacim práškom a postupne prilievame vlažné mlieko. Zmes vymiešame do hladka, pridáme strúhaný kokos a 1 CL stévie. Na panvici na lievance, zohrejeme kokos. olej/ghee maslo a postupne opekáme lievančeky z oboch strán. Hotové lievančeky môžme poliať roztopenou horkou čokoládou, osladenou agávovým sirupom a […]
Svieže limetkovo-kokosové guličky
Ovsené vločky nasucho opečieme, necháme vychladnúť a na jemno pomelieme. Pridáme strúhaný kokos, kokosovo-agávový krém s vanilkou, kokosový olej, šťavu z 1/2 bio citróna a pražené kokosové lupienky. Zamiešame a z hmoty tvarujeme guličky, ktoré necháme ztuhnúť v chlade. Pred podávaním môžme dozdobiť kúskami mäty.
Vanilkovo – malinové muffinky s horúcimi malinami
Vajíčko/náhradu vajec s cukrom/stéviou vyšľaháme do peny, pridáme vlažné mlieko, olej a vanilkový puding. Múku s kypriacim práškom bez fosfátov premiešame a pomaly, za stáleho miešania, pridávame k zmesi. Na záver pridáme chia semienka a kôru z 1/2 bio citrónu. Takto pripravené cesto nalejeme do pripravených muffinkových formičiek. Do každej muffinky vtlačíme niekoľko čerstvých malín. […]
Opekaná ryža s bielou kapustou, mrkvou, brokolicou,vajíčkom a sójovkou
Ryžu umyjeme a uvaríme do mäkka. Na wok panvici si zohrejeme olivový olej, pridáme 2 vajíčka a miešame, kým nevznikne praženička. Prisypeme uvarenú ryžu a opäť zamiešame, pridáme pár kvapiek sójovej omáčky, bielej sójovej omáčky, pečeného cesnaku a čerstvého cesnaku nakrájaného na tenké plátky. Zmes premiešame a pridávame kúsky nadrobno nakrájanej zeleniny. Krátko spolu opečieme.Celá […]
Thajská Tom kha so zeleninou a citrónovou trávou
Na 1 PL olivového oleja zohrejeme 1 PL Tom ka pasty ( dostať kúpiť v ázijských potravinách). Pridáme kokosové mlieko, zeleninový vývar, trošku kurkumy a zohrievame. Postupne pridávame umytú, na ružičky natrhanú brokolicu a pokrájanú mrkvu. Citrónovú trávu umyjeme, prekrojíme na polovicu a použijeme hornú zelenú časť cca 4cm dlhú a pridáme do polievky. Celé […]