Kokosový tuk si zahrejeme v hrnci, pridáme pšeničnú krupicu a smažíme za stáleho miešania približne 10 minút na miernom plameni. Pridáme mletý mak, kokosový cukor a zamiešame, postupne pridávame kokosové mlieko, aby hmota nebola príliš riedka skôr tuhšia. spolu povaríme ešte 5 minút a odstavíme. Mala by nám vzniknúť hustejšia hmota, ktorú necháme vychladnúť. Z […]
Mesiac: marec 2020
Domáca fazuľová s koreňovou zeleninou a údeným tofu
Fazuľu si namočíme deň dopredu. Na druhý deň ju prepláchneme, preložíme do tlakového hrnca, zalejeme vodou, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu a 2 strúčiky cesnaku, 2 zeleninové bujóny, bobkový list a hrniec uzavrieme. Privedieme do varu, stíšime plameň a varíme 25 -30 minút. Paru necháme vysyčať, hrniec otvoríme, vyberieme bobkový list, ochutíme vegetou/soľou,troškou oliv.oleja/ghee masla, […]
Kakaový lavaš s kakaovým bio pudingom a banánmi
Kakaový lavaš 1 plát – si rozdelíme na 8 rovnakých častí. Kakový bio puding uvaríme podľa návodu, necháme vychladnúť, naplníme ním lavaš plátky a doplníme nakrájaným banánom na kolieska. Zavinieme, potrieme rastlinným mliekom a dáme upiecť do rúry pri 180 st na 20 minút. Podávame s roztopenou horkou čokoládou a drobným ovocím.) Do SJ započítavame […]
Maková halva
Na kokosovom tuku/oleji opražíme pšeničnú krupicu, na miernom plameni približne 8 minút za stáleho miešania, pridáme mletý mak, kokosový cukor, vanilkový cukor a postupne prilievame mlieko, stále za stáleho miešania, Spolu varíme ešte približne 5 minút a odstavíme. Halvu aranžujeme na tanieri s lekvárovou čmuhou, posypanú stúhanou bio citrónovou kôrou. Halvu môžemke pripraviť aj orechovú,alebo […]
Makové lavašinky
Keď máte nedostatok času a chuť na niečo makové, siahnite po lavaš ceste, stačí rozbaliť, natrieť uvarenou makovou plnkou z rastlinného mlieka, mletého maku, cukru, vanilkového cukru, a nastrúhanej citrónovej kôry. Lavaš cesto si rozdelíme na 8 rovnakých častí. Na každý kúsok nanesieme makovú plnku a zabalíme, dáme upiecť v rúre pri 180 st. na […]
Špaldový makovo jabľčkový závin s citrónovou vôňou
Pripravíme si cesto zmiešaním hladkej múky a kypriaceho prášku, do ktorého pridáme 1 žľtok, 2 PL kokosového cukru, kokosový olej zmiešaný s citrónovým olejom doterra , rastlinné mlieko a štipku soli. Zamiešame a vypracujeme hladké tuhšie cesto. Nemalo by sa zdroliť, malo by byť vláčne a hladké. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti a necháme […]
Vegan sviečková s domácimi knedličkami
Najskôr si očistíme cibuľu a zeleninu. Cibuľu nakrájame nadrobno a dáme opiecť na oliv.oleji do zlatista. Zeleninu si nakrájame na kolieska, zeler na kúsky. 1 ks mrkvy a petržlenu si odložíme bokom. K opraženej cibuľke pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler,ako aj celú mrkvu a petržlen. Krátko osmažíme, zamiešame, podlejeme zeleninovým vývarom a […]