Mesiac: september 2019

Dezerty, DIA recepty, Vegetariánske recepty

Špaldovo slivkový koláčik so škoricou a figami

Zo špaldovej múky, 1 vajíčka, stévie/cukru, kokosového oleja/masla a kypriaceho prášku vypracujeme cesto, do ktorého pridáme strúhanú citrónovú kôru, alebo doterra citrónový olej. Necháme 30 minút odpočinúť v chlade. Potom cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Pripravíme si formičky na tartaletky, dno formičiek vystelieme pripraveným cestom, do každej formičky poukladáme na mesiačiky nakrájanú zrelú slivku. […]

DIA recepty, Hlavné jedlá

Pečený zubáč s tekvicovo batátovým a zemiakovo tekvicovým pyré s maslovými fazuľkami a rozmarínovými šampiňónmi

Tekvicu umyjeme, rozrežeme a zbavíme jadierok. Nakrájame na štvrťky a ošúpeme. K polke očistenej tekvici pridáme umyté na kolieska nakrájané batáty, k druhej polovici pridáme zemiaky a dáme variť do slanej vody. Zelenú fazuľku umyjeme, končeky odrežeme a v slanej vode krátko povaríme. Potom zlejeme z vody a opláchneme studenou vodou.pridáme trošku ghee masla/oleja a […]

DIA recepty, Polievky

Batátová polievka so slaninkovým chipsom a tymiánom

Batáty a mrkvu očistíme a na troške ghee masla/oliv.oleja zľahka opečieme. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme natur vegetku a varíme do mäkka približne 15-20 minút. Ku koncu varenia pridáme trošku mletej kurkumy a farebného korenia a celá rozmixujeme. Podľa potreby dosolíme. Slaninku nakrájame na štvorčeky a na panvičke do chrumkava opečieme. Polievku servírujeme so slaninkovým chipsom […]

DIA recepty, Hlavné jedlá, Vegánske recepty, VEGE recepty, Vegetariánske recepty

Špaldovo zemiakové lokše

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode. Zlejeme z vody a necháme vychladnúť. Popučíme na kašu, pridáme múku a podľa potreby dosolíme. Rukami vypracujeme špaldovo zemiakové cesto, pričom sa snažíme, aby sa nám zemiaky s múkou hladko prepojili. Z cesta vytvarujeme dlhší obdĺžnik, ktorý rozkrojíme na polovicu a každú polovicu na 9 častí. Spolu tým […]

Hlavné jedlá, Vegánske recepty, VEGE recepty, Vegetariánske recepty

Jesenné hody vegánska verzia

Tekvicu ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a spolu s očistenými zemiakmi najemno nastrúhame. Osolíme a necháme postáť, kým zelenina nepustí šťavu. Potom zľahka odšťavíme. Pridáme mletý muškátový orech, tymián a premiešame. Na stred štrúdlového cesta ukladáme tekvicovo zemiakovú hmotu, ktorú jemne zavinieme do štrúdle. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre […]

Hlavné jedlá

Pomaly pečená kačka s tekvicovo zemiakovou štrúdlou a hruškovým pyré s portským vínom

S prípravou kačky začneme deň vopred. Kačku riadne umyjeme, necháme odtiecť. Morskú soľ si nasypeme do dlane a kačku zvonka aj zvnútra nasolíme. Uložíme do pekáča a cez noc necháme postáť v chlade. Na druhý deň vyberieme pekáč z chladničky, s kačkou nič nerobíme, len do nej vložíme 2 nakrájané jabĺčka.Rúru vyhrejeme na 140 až […]

Dezerty, DIA recepty, Vegánske recepty, VEGE recepty, Vegetariánske recepty

Gaštanové mini bábovečky

Vajíčka, stéviu kryštál/kokosový cukor, kokosový olej a mlieko vyšľaháme, pridáme múku vymiešanú s kypriacim práškom a vypracujeme cesto, do ktorého zamiešame nastrúhané gaštanové pyré. Ochutíme citrónovou kôrou/esenciou, štipkou škorice, vanilkou a nalejeme do pripravených formičiek na mini bábovky. Pečieme v rúre pri 180 st cca 28 minút. Po upečení bábovky vyklopíme, necháme vychladnúť, polejeme roztopenou […]

Dezerty, Vegetariánske recepty

Gaštanová torta s gaštanovým pyré, kakaom, čokoládovými hoblinkami a kakaovými bôbami

Najskôr si pripravíme cesto. Gaštanové pyré si medzitým necháme rozmraziť. Všetky ingrediencie na cesto si vyšľaháme na tuhšie cesto, môžme ho vypracovať aj rukami. Malo by sa podobať tomu lineckému. Pripravíme si tortovú formu s priemerom 18cm. Spodok a dno formy vystelieme vypracovaným cestom. Potom všetky ingrediencie na gaštanový krém spolu vyšľaháme a rovnomerne nanesieme […]

DIA recepty, Hlavné jedlá

Šošovicový dhal z čiernej šošovice s opekaným lososom

Čiernu šošovicu opláchneme pod tečúcou vodou. Cibuľku a cesnak si nadrobno nakrájame a na troške ghee masla opečieme do zlatista. Pridáme čiernu šošovicu, kari, kurkumu garam masalu, koriander, 1/2 bujónu,štipku soli a chvíľku podusíme. Zamiešame, prilejeme kokosové mlieko a celé varíme do mäkka približne 25 minút. Výhoda čiernej šošovice je v tom, že sa vám […]