Mesiac: máj 2020

DIA recepty, Hlavné jedlá, Vegetariánske recepty

Šalát z pečenej mrkvy, batátu, šošovice, fety a cesnakovo jogurtového dipu

Mrkvu a batáty očistíme, mrkvu prerežeme na polovice, mierne osolíme, poprášime kurkumou, pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry pri 180 st. na 25 – 30 minút. Batáty nakrájame na hranolčeky, posolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť spolu s mrkvou tiež 25-30 minút. Šalotku a cesnak nakrájame na drobno, na olivovom oleji opečieme do […]

Dezerty, Vegánske recepty, VEGE recepty, Vegetariánske recepty

Ovocná pizza s jogurtom a sviežou medovkou

Červený melón prekrojíme po šírke na polovicu, a odkrojíme približne 1 cm hrubý plát. Ten potrieme bielym jogurtom gréckeho typu, ozdobíme drobným ovocím – (jahody, maliny, čučoriedky) a plátkami nektarínky. Nakoniec pridáme lístky medovky a celé pokropíme sirupom (ryžový, agávový, javorový/med.) Necháme vychladiť, následne nakrájame na kúsky ako pizzu a podávame. Ideálne osvieženie a zdravá […]

Chuťovky, DIA recepty, Hlavné jedlá, Vegánske recepty, VEGE recepty, Vegetariánske recepty

Lavaš vegan wrap s avokádovou salsou,kukuricou a vegan kuracími rezníkmi

Avokádo si očistíme, nakrájame na kúsky, pridáme cesnak, soľ, farebné korenie, bazalku, citrónovú šťavu a roztlačíme vidličkou na kašu, nakoniec pridáme kukuricu a celé premiešame. Kuracie rezníky rýchlo opečieme a natrháme na kúsky. Na šalát si nakrájame avokádo, paradajky a uhorku na kúsky, pridáme kukuricu, špenátové listy a vegan majonézu. Lavaš cesto rozdelíme na štvorce/obdlžniky, […]

Dezerty, DIA recepty, Vegetariánske recepty

Matcha tortička s malinami

Pripravíme si klasické piškótové cesto. Oddelíme žľtka od bielok, bielka vyšľaháme do peny. Žľtka vymiešame so stéviou do peny, pridáme 2 PL vlažnej vody, 2 PL múky vymiešanej s kypriacim práškom do pečiva. Premiešame, pridáme bielka, ktoré už len zľahka zamiešame do hmoty. Piškótové cesto prelejeme do tortovej mini formičky s priemerom 11 cm, vyjdu […]

Chuťovky, DIA recepty, Vegánske recepty, VEGE recepty, Vegetariánske recepty

Baklažánový tataráčik

Baklažán umyjeme, vrch odrežeme, nakrájame na kocky a osolíme. Necháme postáť, kým sa baklažán nespotí, približne 15 minút, následne ho opláchneme pod tečúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Šalotku a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Na olivovom oleji opečieme do sklovita, pridáme nakrájaný baklažán, na kocky nakrájanú farebnú papriku a kúsky paradajky. Prikryjeme a […]

Chuťovky, DIA recepty, Hlavné jedlá, Vegánske recepty, VEGE recepty, Vegetariánske recepty

Batátové toasty-vegan

Batáty umyjeme, konce odkrojíme a nakrájame na 0,5 cm plátky. Naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme upiecť pri 180 st. na približne 25-30 minút. Medzitým si tofu na gril s tymiánom nakrájame na plátky a opečieme na olivovom oleji a odložíme bokom. Čerstvú hrušku nakrájame na plátky, vegan syr na kúsky. Granátové […]

Chuťovky, DIA recepty, Hlavné jedlá, Vegetariánske recepty

Batátové toasty s kozím syrom na 3 spôsoby

Batáty riadne umyjeme, konce odrežeme. Nakrájame ich na približne 0,5 cm hrubé plátky. Tie rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme nasucho upiecť do rúry pri 180 st. na približne 25 -30 minút, kým nezmäknú. Medzitým si pripravíme všetky 3 náplne. Plátky údeného lososa nakrájame na menšie kúsky, mäkký kozí syr na plátky. […]

Chuťovky

Pistáciové guličky s hroznom a kozím syrom

Hrozno umyjeme, natrháme na guličky. Kozí syr premiešame, hrozno v rukách obalíme do syra do tvaru guličky, chce to trošku trpezlivosti, jemne utlačíme, obalíme v mletých/drvených pistáciách a dáme vychladiť. Efektne pôsobia aj prepolené na polovicu. Ideálne párty jednohubky, vhodné aj k vínu.

DIA recepty, Hlavné jedlá, Vegánske recepty, VEGE recepty, Vegetariánske recepty

Cukinové kofty s avokádovo fazuľovým šalátom

Cukiny umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na hrubšej strane strúhadla. Jemne osolíme a necháme chvíľu postáť. Následne z hmoty jemne vytlačíme prebytočnú šťavu a dochutíme koreninami podľa rozpisu. Nakoniec postupne prisypeme múku a zapracujeme. Z hotovej hmoty tvarujeme v dlaniach tenké placky, ktoré opekáme na rozpálenom ghee masle/oliv.oleji do zlatista z oboch strán. Z avokáda nakrájaného […]