Červenú repu umyjeme, ošúpeme, jemne osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na približne 45 minút, alebo kúpime už uvarenú, vákuovo balenú repu. Medzitým pomaranč zbavíme šupky aj bielej vnútornej časti a nakrájame na mesiačiky zbavené šupky. Avokádo rozrežeme na polovice, pokvapkáme citrónom a nakrájame na pásiky. Lieskovce nasucho opražíme na panvičke do […]
Mesiac: jún 2020
Letný melónovo limetkový šalátik
Oba melóny umyjeme a prekrojíme na polovice. Opatrne odstránime kôstky. Z oboch melónov si odložíme 1 polovicu, ktorá nám poslúži ako miska. Zo zvyšných dvoch polovíc vykrajujeme pomocou vykrajovača na melón malé guličky, ktoré striedavo ukladáme do pripravených melónových misiek. Limetku rozrežeme, polku nakrájame na tenké kolieska ktorými zdobíme melónové misky, druhou polovicou jemne pokvapkáme […]
Vegan čučoriedková zmrzlina s limetkou a levandulou
Kokosové mlieko necháme prevrieť a odstavíme. Pridáme levandulový kvet, necháme lúhovať približne 5 minút a precedíme. Nalejeme do vyššej nádoby, pridáme čučoriedky, limetkový olej a stéviu podľa chuti. Rozmixujeme, nalejeme do nádoby a necháme zmraziť 4-6 hodín. Pred podávaním vytiahneme z mrazničky s necháme približne 5 minút postáť. Následne servírujeme.)
Vegan paella s čiernou ryžou
Čiernu ryžu premyjeme a dáme variť do mierne slanej vody približne 25 – 30 minút. Medzitým si na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú šalotku s cesnakom, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a na plátky nakrájané čerstvé šampiňóny a papriku. Ďalej koreniny, podlejeme zeleninovým bujónom, aby sme prekryli šampiňóny s mrkvou a povaríme do zmäknutia. Ku […]
Budha miska – hummus – falafel
Quinou uvaríme v mierne slanej vode do zmäknutia. Medzitým si opečieme falafel guličky, pripravíme si zálievku z oleja, sezamového oleja, sójovej omáčky, medu, horčice, citrónovej šťavy a zázvoru. Avokádo, cherry paradajky a uhorku si nakrájame na kúsky, avokádo pokvapkáme citrónovou šťavou. Do misky vrstvíme uvarenú quinou, do stredu misky hummus a naokolo zeleninku, falafel, olivy […]
Budha miska s guacamole
Uvaríme si čiernu ryžu/quinou v mierne slanej vode. Avokádo ošúpeme nakrájame na kúsky, v miske roztlačíme vidličkou na kašu, pridáme sušený cesnak, kurkumu, kari, soľ, citrónovú šťavu, na kúsky nakrájanú paradajku a kukuricu. Vymiešame. Potom si pripravíme zálievku. Do misky postupne vrstvíme uvarenú ryžu/quinou, do stredu guacamole, a dookola obložíme zvyškom nakrájanej zeleniny a opekaným […]
Vegan zmrzlina – slaný karamel
Kokosový krém dáme vychladiť. V kastróliku si pomaly zahrejeme kokosový cukor a stéviu, kým sa neroztopí. Pridáme 2 štipky soli – pomedzi prsty. Odstavíme z ohňa a preložíme. Kokosový krém si vyšľaháme vo vyššej nádobe do polotuha. Pridáme roztopený slaný karamel a ešte chvíľku spolu šľaháme. Ochutnáme, či je krém dochutený. Ak áno, prelejeme ho […]
Budha miska zdravá miska
Čiernu ryžu uvaríme v mierne slanej vode, čas varenia približne 25 minút. Medzitým si na panvičke opečieme nadrobno nakrájané tofu na gril a odstavíme. Použijeme uvarený cícer a edamame – zelené sójové bôby, ktoré sa len krátko povaria 3-4 minútky, alebo sa opečú na panvičke. Následne si pripravíme chutnú zálievku z oleja, sezamového oleja, sójovej […]
Studená vegan avokádovo uhorková polievka s citrónovým tymiánom
Výborná chuť studenej polievky do horúcich dní. Uhorku a avokádo si očistíme, nakrájame na kúsky vo vyššej nádobe rozmixujeme, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, kyslú vegan smotanu, soľ, citrónovú šťavu a opäť rozmixujeme na hladký krém. Podľa potreby dochutíme. Servírujeme vychladené v miskách, alebo pohároch, ozdobené lístkami citrónového tymiánu, guličkami ružového korenia, pokvapkané olivovým olejom a […]