- 380g hladkej špaldovej múky
- 5g sušeného droždia
- 1CL cukru
- 200ml vlažného mlieka
- 40g zmäknutého masla
- 4PL cukru/ stévie s erythritolom
- 2žltky
- štipka soli
- 5kv doterra lemon olej/kôra z bio citrona/limetky
- slivkový lekár hamé/ tvaroh jemný hrudkovity
- roztopené maslo na potretie
pečené špaldové buchty
Tieto pečené buchty chutia malým aj veľkým, tak si ich poďme spoločne prichystať. Najskôr si pripravíme kvások zo sušeného droždia, vlažného mlieka a 1CLcukru. Všetko v hrnčeku zamiešame lyžičkou, prikryjeme tanierikom, aby kvások lepšie vykysol cca 10 minút- Medzitým si preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, žĺtky, roztopené maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a nakoniec prilejeme kvások. Vypracujeme hladké cesto, (ak je riedke, prisypeme múku, ak je husté dolejeme trošku mlieka,) ktoré necháme v miske rýchlokyske, v teple vykysnúť, približne 45minút. Pripravíme si dosku a valček, múku na vysypanie dosky a slivkový lekvár. Cesto prenesieme na pomúčenú dosku a valčekom rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Narežeme ho na 12 rovnako veľkých štvorcov. Po jednom plníme malou lyžičkou slivkovým lekvárom, alebo tvarohom vymiešaným s cukrom a citrónovou kôrou. Okraje každého štvorca poriadne popritláčame, aby nám lekvár pri pečení nevytiekol a v rukách vytvarujeme do tvaru buchty. Takto pripravené ich po jednom vkladáme do kruhovej tortovej formy s priemerom 18-20cm, vystlanej zospodu aj na bokoch papierom na pečenie. Každú jednu buchtu potrieme zo všetkých strán roztopeným maslom, aby sa nám pri pečení nezlepili a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potom vložíme do rúry a pečieme pri 180-200st. približne 20-25 minút do zlatohneda. Po upečení vytiahneme z rúry, opäť potrieme roztopeným maslom a necháme vychladnúť. Nakoniec môžeme a nemusíme poprášiť cukrom /stéviou a podávame. Dobrú chuť. Buchty sú vhodné aj pre diabetikov, pokiaľ použijeme na prípravu cesta 4PL stévie/erythritolu 1 buchta – 2,4SJ
Details
12ks
120 minút
20-25minút
Posledné komentáre