Zapekaná špargľa s holandskou omáčkou

  • 1 kg bio špargľa biela hlavičky
  • šunka/prosciutto
  • údený syr plátky
  • maslo plátky
  • soľ
  • na holandskú omáčku:
  • 3 žĺtky
  • 50ml bieleho suchého vína
  • soľ, mleté farebné korenie
  • citrónová šťava z 1/2 citróna
  • 100 ml rozpustené maslo
  • alebo hotová holandská omáčka Thomy (Kaufland,Tesco)

Špargľu umyjeme, škrabkou jemne očistíme a dáme variť do vriacej osolenej vody na 2minútky. Následne scedíme a opláchneme studenou vodou. Obalíme v šunke, alebo prosciutte a v pláte údeného syra a naukladáme do zapekacej misy. Obložíme kúskami masla a dáme zapiecť na 20 minút do rúry, pri 180 stupňoch. Medzitým si pripravíme holandskú omáčku. V nerezovej miske vo vodnom kúpeli šľaháme žĺtky s vínom a citrónovou šťavou do hustej peny. Ochutíme soľou a farebným korením. Dávame pozor, aby sa nám žĺtky neuvarili. Radšej stíšime plameň, alebo misku nadvihneme, aby nám para z hrnca unikla. Ak už máme vyšľahanú hustú penu, preložíme misku nad druhý hrniec bez plameňa a postupne pridávame roztopené maslo, ako keď pripravujeme majonézu. Omáčka by mala ostať pekne hustá a krémová. Ak si netrúfate na prípravu holandskej omáčky, môžete ju nahradiť hotovou holandskou omáčkou. Môj typ je značka Thomy, má vynikajúcu chuť aj konzistenciu. Hodí sa na špargľu, pečené ryby, či steaky. Stačí ju len zahriať za stáleho miešania. Hotovú špargľu podávame s varenými/pečenými zemiakmi, preliatu holandskou omáčkou a posypanú petržlenovou vňaťou a pažítkou. Dobrú chuť.) Do SJ započítavame zemiaky. 53 g – 1 SJ.

Množstvo

3 porcie

Čas prípravy

25 minút

Náročnosť

Stredná

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *