Bravčová panenka obalená v slaninke s kapustovou smotanou, hubovým ragú, opekaným parmezánovým pyré a paprikovým pyré

JEDLO PRE GURMÁNOV

  • bravčová panenka 1kg
  • 200 g slaninka / jamon serrano
  • 250 g šampiňóny
  • veľké kapary/zelené olivy
  • 200 ml smotana na varenie
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 1 menšia biela kapusta/kel
  • olivový olej
  • 40 g maslo
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 ks červená paprika mäsitá
  • soľ, korenie, tymián sušený/čerstvý, petržlenová vňať
  • zemiaky
  • smotana na varenie
  • strúhaný parmezán
bravčová panenka obalená v slaninke s kapustovou smotanou hubovým ragú opekaným parmezánovým pyré a paprikovým pyré

Panenku umyjeme, osolíme, okoreníme, posypeme tymiánom a zabalíme do slaninky. Preložíme na vymastený plech na pečenie, prikryjeme a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch na 1-1,5hodiny. Asi v polke pečenia podlejeme bielym vínom a pečieme ďalej, ku koncu pečenia odkryjeme, aby nám slaninka pekne schrumkavela. Medzitým si pripravíme zeleninu veľmi jednoducho. Papriku očistíme, nakrájame na kúsky a opečieme na olivovom oleji s troškou soli, mala by byť jemne mäkká. Odstavíme, ponormým mixérom rozmixujeme na kašu a prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili šupky. Odložíme bokom. Cibuľu nakrájame na drobno. Pripravíme si 2 panvice. Do jednej dáme olivový olej, pol nakrájanej cibule, opražíme dozlatista. Pridáme nakrájané šampiňóny, soľ, chvíľu restujeme, pridáme kapary/zelené olivy a zastrekneme bielym vínom. Prilejeme smotanu, dochutíme a zredukujeme varom. V druhej hlbšej panvici opečieme zvyšok cibule, pridáme na tenko nakrájanú kapustu/kel, podlejeme – najlepšie zeleninovým vývarom a dusíme za občasného miešania do chrumkava. Prilejeme smotanu a dochutíme kúskom masla. Uvarené zemiaky zlejeme z vody, pridáme trošku masla, smotany na varenie a nakoniec zamiešame strúhaný parmezán. Z pyré vytvoríme pomocou formičky na vystlanom plechu kolieska, ktoré do polovice naplníme s pyré a necháme v trúbe krátko opiecť do zlatista. Panenku podávame na teplom paprikovom pyré zo zapekaným parmezánovým pyré, hubovým ragú a smotanovou kapustou. Dochutíme čerstvým tymiánom a petržlenovou vňaťkou. Dobrú chuť.) Odporúčané víno Pinot gris SK.) Do SJ započítavame pyré zemiakové – 70g -1SJ.

Množstvo

4 – 5 porcií

Čas prípravy

90 minút

Náročnosť

Stredná

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *