Tekvicové rizoto v pečenej tekvici

  • 1 žltá maslová tekvica (tekvica hokkaido)
  • 1 hrnček ryže Arborio
  • olivový olej
  • cibuľa/šalotka
  • soľ
  • 100-200ml zeleninový vývar
  • 200 ml suché biele víno
  • tymián, rozmarín
  • šampiňóny
  • smažený tempeh

Tekvicu umyjeme, nakrájame na plátky, semienka odstránime. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry prikryté na cca 25 minút, tekvica nezmäkne. Potom odokryjeme a dopečieme jemne do zlatista. Medzitým si na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme umyté šampiňóny a podusíme do mäkka. Ku koncu varenia odokryjeme a necháme dopiecť. Na wook panvicu nalejeme olivový olej, pridáme ryžu, premiešame, podlejeme vínom a varíme do mäkka. Počas varenia pridáme pečenú tekvicu nakrájanú na kúsky a postupne prilievame vývar, aby sa nám ryža neprichytila. Miešame. Dochutíme soľou a tymiánom. Počas varenia a miešania, sa nám tekvica pekne prepojí s ryžou a vznikne kompaktná farebná a voňavá hmota. Na záver opečieme nakrájaný tempeh. Takto pripravené rizoto môžme servírovať buď samostatne, alebo v pečenej tekvici. Ja som použila maslovú tekvicu, no pre výraznejšiu farbu kľudne použite tekvicu hokkaido. Dozdobíme opekanými šampiňónmi a vetvičkou rozmarínu. Podávame s opekaným tempehom. Dobrú chuť.)

Details

Množstvo

4 porcie

Prep time
Čas prípravy

60 minút

Calories

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *