- 1 žltá maslová tekvica (tekvica hokkaido)
- 1 hrnček ryže Arborio
- olivový olej
- cibuľa/šalotka
- soľ
- 100-200ml zeleninový vývar
- 200 ml suché biele víno
- tymián, rozmarín
- šampiňóny
- smažený tempeh

Tekvicu umyjeme, nakrájame na plátky, semienka odstránime. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry prikryté na cca 25 minút, tekvica nezmäkne. Potom odokryjeme a dopečieme jemne do zlatista. Medzitým si na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme umyté šampiňóny a podusíme do mäkka. Ku koncu varenia odokryjeme a necháme dopiecť. Na wook panvicu nalejeme olivový olej, pridáme ryžu, premiešame, podlejeme vínom a varíme do mäkka. Počas varenia pridáme pečenú tekvicu nakrájanú na kúsky a postupne prilievame vývar, aby sa nám ryža neprichytila. Miešame. Dochutíme soľou a tymiánom. Počas varenia a miešania, sa nám tekvica pekne prepojí s ryžou a vznikne kompaktná farebná a voňavá hmota. Na záver opečieme nakrájaný tempeh. Takto pripravené rizoto môžme servírovať buď samostatne, alebo v pečenej tekvici. Ja som použila maslovú tekvicu, no pre výraznejšiu farbu kľudne použite tekvicu hokkaido. Dozdobíme opekanými šampiňónmi a vetvičkou rozmarínu. Podávame s opekaným tempehom. Dobrú chuť.)
Details
4 porcie
60 minút
Posledné komentáre